Eetgewoonten

 

Dr. Jamal Belkhouribchia

Endocrinoloog - diabetoloog

Gouverneur Verwilghensingel 8/H3b

3500 Hasselt

Tel: 0485/895.433

secretariaat@drbelkhouribchia.be

 

Afspraak:

 

0485/895.433 of online

Obesitas

Eetgewoonten

 

 

Voeding

 

Eten is een belangrijk aspect van ons leven. Het heeft een biologische, psychische en sociale rol te vervullen. Wat en hoeveel je eet, heeft een onmiskenbare invloed op je lichaam en je welbevinden. Het is niet gemakkelijk om als consument je weg te vinden doordat we overstelpt worden met duizenden mogelijke keuzes op vlak van voeding.

Een gezond eetpatroon is iets dat je moet aanleren, het is een nieuwe manier van kiezen en eten. Je moet geen honger lijden om af te vallen, integendeel! Jezelf uithongeren heeft als gevolg dat je lichaam minder calorieën zal verbruiken omdat je metabolisme vertraagt. Het komt erop aan de juiste keuzes te maken en tegelijk niet obsessief te worden.

Mythes over voeding

3. "Koolhydraten zijn uit den boze."

Vaker hoor je tegenwoordig dat koolhydraten (suikers) slecht zijn. Je moet echter weten dat koolhydraten een grote groep van voedingsstoffen behelst. De complexe koolhydraten zoals volkoren producten zijn zeker aan te raden. Wat je moet vermijden zijn de snelle suikers.

 

4. "Vegetarisch eten is gezonder."

Als je de vegetarische of veganistische toer opgaat, moet je toch opletten dat je nog alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit soort diëten zijn niet zaligmakend.

 

5. "Vruchtensapjes zijn gezond."

Fruit - of vruchtensapjes zijn geen vervangmiddel voor fruit en groenten. Vaak bevatten deze sapjes een aanzienlijke hoeveelheid snelle suikers en ontbreekt het vaak aan vezels die je wel in fruit en groente vindt.

Gezonde voeding

 

5 mythes over voeding:

 

1. "Als je veel water drinkt, val je af."

Dit is een gekende bewering die absoluut niet waar is. Alhoewel ons lichaam water nodig heeft, zal je niet vermageren door meer water te drinken.

 

2." Van 's avonds te eten word je dik."

Of je al dan niet in gewicht toeneemt, hangt af van het aantal calorieën dat je eet en hoeveel je er verbrandt. 's Avonds eten kan passen in een strategie om het basaal metabolisme te verhogen en dus juist te vermageren.

Er is al veel inkt gevloeid over voeding. Wat is gezond en wat is ongezond? Is melk aan te raden? Bevatten noten te veel calorieën? En hoe zit het met eieren, zit daar niet te veel cholesterol in? Mag ik als diabetes patiënt fruit eten, daar zitten toch suikers in? Op deze vragen kan je niet ja of neen antwoorden, alles hangt af van de patiënt in kwestie. Individueel advies op maat is het enige goede antwoord. Daarom kan je niet afgaan op de algemene beweringen die je in de populaire media tegenkomt. Voedingsaanbevelingen dienen rekening te houden met de leeftijd, de medische achtergrond en de voorkeuren van elk individu. Wat wel van toepassing is op iedereen, is dat je best gevarieerd eet en geen specifieke voedingsproducten helemaal weglaat, behalve dan de voedingsmiddelen die lege calorieën bevatten.

 

Micro - en macronutriënten

Traditioneel wordt er een onderscheidt gemaakt tussen macronutriënten en micronutriënten. We hebben de ze allebei nodig.

 

Macronutriënten bestaan uit:

1. Koolhydraten en vezels. Je vindt ze in deegwaren, brood aardappelen, groenten en fruit.

 

2. Vetten. Deze vind je in noten, olie, boter.

 

3. Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd. Je vindt ze in vlees, vis, gevogelte.

De micronutriënten bestaan enerzijds uit vitaminen en anderzijds uit mineralen en sporenelementen. Vitamines worden onderverdeeld in de vetoplosbare vitamines (vitamine A,D, E en K) en wateroplosbare vitamines (vitamine B en C). Mineralen zijn bijvoorbeeld magnesium, kalium, natrium, ijzer, chloor, enz. Alhoewel deze voedingsstoffen micronutriënten worden genoemd, zijn ze toch heel erg belangrijk voor het goed functioneren van het lichaam.

Richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad

De Hoge Gezondheidsraad ressorteert onder de Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. De Hoge Gezondheidsraad kan beroep doen op de expertise van meer dan 700 experts.

 

De Hoge Gezondheidsraad heeft een recente aanbeveling gepubliceerd waarin de eerdere aanbevelingen werden herzien. U kunt deze richtlijnen zelf nalezen.