Bijnieren

Bijnieren



De bijnieren


De bijnieren hebben eigenlijk helemaal niets te maken met de nieren. Hun naam hebben ze wegens hun ligging: net boven de nieren. De bijnieren hebben een erg belangrijke functie: ze maken cortisol en aldosterone aan alsook de geslachtshormonen testosterone en oestrogeen. Verder  maken de bijnieren ook adrenaline en noradrenaline aan.


Cortisol is een erg belangrijk hormoon dat een rol speelt in het regelen van de suikerspiegel. Verder is cortisol ook belangrijk voor de bloeddruk. Aldosterone is een hormoon dat zorgt voor de balans tussen natrium en kalium en ook een erg belangrijke rol speelt in de controle van de bloeddruk.


Indien de bijnieren te veel of te weining hormonen aanmaken geeft dit aanleiding tot bepaalde ziektebeelden zoals Cushing of Addison

Het menselijk lichaam beschikt over twee bijnieren. Eén aan de rechterzijde en één aan de linkerzijde.


De bijnieren bevinden zich net boven de nieren maar hebben verder niets te maken met de nierfunctie op zich.


Een mens kan niet leven zonder bijnieren aangezien ze levensnoodzakelijke hormonen aanmaken.


De bijnieren kennen een complex regelmechanisme. Deels staan ze onder controle van de hypofyse, deels staan ze onder controle van het centraal zenuwstelsel en ook de nieren kunnen de bijnieren beïnvloeden door het hormoon renine.

Ligging van de bijnieren

Endocrinologie

Morfologie van de bijnieren

De bijnier bestaat uit een cortex (buitneschil) en een medulla (binnenste merg).

De cortex van de bijnier bestaat uit verschillende lagen: zona glomerulosa, zona fasciculata en zona reticularis. Elk van deze lagen bestaat uit welbepaalde cellen die in staat zijn om welbepaalde hormonen aan te maken.