Insulinepomp

 

Dr. Jamal Belkhouribchia

Endocrinoloog - diabetoloog

Gouverneur Verwilghensingel 8/H3b

3500 Hasselt

Tel: 0485/895.433

secretariaat@drbelkhouribchia.be

 

Afspraak:

 

0485/895.433 of online

Insulinepomp

 

 

Insulinepomp

 

Een insulinepompje wordt soms voorgesteld aan patiënten met type 1 diabetes. Het is een extra hulpmiddel om de bloedsuikerspiegels beter onder controle te houden. Het pompje geeft continu insuline af (basale insuline) en voor elke maatijd dient de patiënt een bolus te geven via het pompje. Meestal wordt gebruik gemaakt van ultrasnelwerkende insulines.

Tegenwoordig kan men de insulinepomp eventueel gebruiken in combinatie met de continue glucosemonitoring voor een optimaal resultaat.

Hoe werkt een insulinepomp?

Het insulinepompje is via een canule aangesoten op de huid. Met zo'n pompje kan er een erg individueel schema opgesteld worden, aangepast aan de patiënt in kwestie en aan zijn of haar levensstijl. Met een dergelijk systeem is een betere metabole controle mogelijk, het risico op hypoglycemieën vermindert, de insulinebehoefte over 24 uur neemt af en de levenskwaliteit verbetert. Vooraleer je aan de slag kunt met een insulinepomp dien je eerst een degelijke educatie te krijgen va een gekwalificeerde diabetes educator. Een insulinepomp kan enkel verkregen worden via een ziekenhuis met een pompconventie.