Lichaamsbeweging

 

Dr. Jamal Belkhouribchia

Endocrinoloog - diabetoloog

Gouverneur Verwilghensingel 8/H3b

3500 Hasselt

Tel: 0485/895.433

secretariaat@drbelkhouribchia.be

 

Afspraak:

 

0485/895.433 of online

Obesitas

Lichaamsbeweging

 

 

Lichaamsbeweging

 

Lichaamsbeweging is van groot belang voor een goede gezondheid. Wist je dat bij diabetespatiënten de insulineresistentie afneemt na het sporten en dat dit effect tot 24 uur lang kan aanhouden. Voldoende lichaamsbeweging heeft een positief effect op het viscerale vet dat rond de inwendige organen zit. Daardoor verlaagt het risico op het ontwikkelen van diabetes. Sporten zorgt ervoor dat je lichaam beter wordt in het verbranden van vetzuren (lipolyse). Er is wetenschappelijk bewijs dat obese mensen minder goed vet verbranden dan slanke mensen. Met aangepaste lichaamsbeweging kun je ervoor zorgen dat de basale vetverbranding toeneemt.

Belangrijk is een aangepast individueel trainingsschema met medische opvolging. Het is de bedoeling dat je geleidelijk aan je trainingsintensiteit opdrijft. Ideaal is 30 minuten inspanning, 3 tot 5 maal per week.

Volhouden is de boodschap

Het gunstige effect van lichaamsbeweging is ondertussen algemeen erkend. Belangrijk is dat je je goed voelt tijdens het sporten. Het moet een leuke en ontspannende activiteit zijn waar je naar uitkijkt. Voor vetverbranding doe je best een activiteit met matige intensiteit en liefst gedurende minstens 30 minuten. Als je in groep sport hou je het langer vol omdat je elkaar motiveert op momenten dat je misschien minder zin hebt om te trainen.

 

Diabetes patiënten die insuline spuiten of die bepaalde geneesmiddelen nemen overleggen best eerst met hun arts aangezien de kans op hypoglycemieën reëel is indien de medicatie niet wordt bijgesteld voor een inspanning. Dit wil niet zeggen dat je als diabetespatiënt bang moet zijn om te sporten, integendeel. Wel moet je op voorhand enkele voorzorgen nemen.