Een endocrinoloog houdt zich bezig met het hormonaal systeem. Hormonen zorgen ervoor dat de verschillende organen met elkaar kunnen communiceren. Een ontregeling van het hormonaal systeem kan soms leiden tot ernstige aandoeningen.
Organen die hormonen produceren zijn de hypofyse (een klein kliertje onderaan de hersenen), de schildklier en bijschildklieren, de bijnieren, de pancreas, de testikels en eierstokken. Hormonen worden ook nog door andere organen aangemaakt, denk maar aan EPO (het stofje dat door sommige wielrenners wordt misbruikt) dat aangemaakt wordt door de nieren.
Een hormonale verstoring kan aanleiding geven tot tal van verschillende klachten, die soms lang onverklaard blijven omdat de symptomen niet altijd heel duidelijk zijn. De endocrinoloog baseert zich voornamelijk op bloedresultaten, soms wordt ook de urine of het speeksel getest. In sommige gevallen is bijkomende beeldvorming nodig zoals echografie van de schildklier of MRI van de hypofyse.
Het hormonaal systeem bestaat uit verschillende organen die elk specifieke hormonen produceren in welbepaalde hoeveelheden. Hormonen zorgen ervoor dat verschillende organen elkaars werking kunnen beïnvloeden en afstemmen op de behoeften van het lichaam.
Hormonen vormen complexe circuits tussen verschillende organen en weefsels. Soms kan de fijne hormonale afstemming ontregeld zijn doordat er te veel of te weinig hormonen worden aangemaakt. Dan moet je endocrinoloog nagaan waar het probleem zich situeert, een opdracht die niet altijd even eenvoudig is gezien de complexiteit van deze materie.
Bij de endocrinoloog kan je terecht voor allerlei klachten en aandoeningen: een ontregelde schildklier, last van de menopauze, haarverlies bij vrouwen of juist te veel haargroei, botontkalking (osteoporose), suikerziekte, overgewicht en obesitas, te hoge cholesterol, te hoge bloeddruk, ontregeling van het stresshormoon cortisol, calciumproblemen, enz.