Osteoporose is een aandoening van het bot waarbij de beenderen minder stevig worden. Dit komt voornamelijk voor bij vrouwen na de menopauze. Ook mannen kunnen osteoporose ontwikkelen. Eenmaal de diagnose gesteld is dient een goede behandeling ingesteld te worden om de botkwaliteit te verbeteren. In de eerste plaats dient men voldoende vitamine D en calcium in te nemen, verder zijn er een aantal geneesmiddelen die toelaten om het bot sterker te maken.
Stoppen met roken en voldoende bewegen wordt ook aanbevolen aangezien dit de botkwaliteit ten goede komt.
.
Na de menopauze vallen de vrouwelijke hormonen weg die de botkwaliteit handhaven. Hierdoor zijn vrouwen na de menopauze in het bijzonder vatbaar voor de ontwikkeling van botontkalking. Er bestaan vandaag verschillende behandelingsmodaliteiten.
Osteoporose of botontkalking is het brozer worden van het bot waardoor het bot gemakkelijker kan breken bij een val of trauma. De botdichtheid van en gezond bot is duidelijk verschillend van een bot dat door osteoporose is aangetast.
Vrouwen hebben van nature minder dens bot in vergelijking met mannen. Met het ouder worden vermindert de botkwaliteit en na de menopauze valt ook nog eens de beschermende werking van oestrogeen weg. Hierdoor is te verklaren waarom vooral oudere vrouwen, na de menopauze, aan osteoporose lijden.
Ook mensen die om een of andere reden cortisone moeten gebruiken gedurende een langere periode hebben een verhoogd risico om osteoporose te ontwikkelen. We zien ook een verhoogd risico bij mannen die te weinig testosterone aanmaken.
Osteoporose wordt behandeld als volgt:
- Ten eerste is voldoende lichaamsbeweging van groot belang voor een goede botkwaliteit
- Ten tweede kunnen er vitamine D- en calciumsupplementen gegeven worden
- Ten derde bestaan er verschillende geneesmiddelen die de botkwaliteit kunnen verbeteren. Je arts zal bepalen welk geneesmiddel voor jou de beste optie is.
Om de diagnose van osteoporose te kunnen stellen wordt gebruik gemaakt van DEXA (Dual energy X-ray absorptiometry).
Dit is een toestel dat met behulp van zeer lage x-straling de botkwaliteit kan meten.
De botkwaliteit wordt vergeleken met die van een jonge gezonde persoon van jouw geslacht en uitgedrukt in een T-score. Zo'n T-score drukt, simpel gezegd, uit hoeveel je boven of onder het gemiddelde zit.
Hypofosfatasia
Hypofosfatasia is een zeldzame aandoening van het bot die lijkt op osteoporose, maar in feite een andere behandeling behoeft. Voor meer informatie kunt u deze bijlage bekijken: