Lichaamsbeweging

LichaamsbewegingLichaamsbeweging


Lichaamsbeweging is van groot belang  voor een goede gezondheid. Wist je dat bij diabetespatiënten de insulineresistentie afneemt na het sporten en dat dit effect tot 24 uur lang kan aanhouden.  Voldoende lichaamsbeweging heeft een positief effect op het viscerale vet dat rond de inwendige organen zit. Daardoor verlaagt  het risico op het ontwikkelen van diabetes.  Sporten zorgt ervoor dat je lichaam beter wordt in het verbranden van vetzuren (lipolyse).  Er is wetenschappelijk bewijs dat obese mensen minder goed vet verbranden dan slanke mensen.  Met aangepaste lichaamsbeweging kun je ervoor zorgen dat  de basale vetverbranding toeneemt.

Belangrijk is een aangepast individueel trainingsschema met medische opvolging. Het is de bedoeling dat je geleidelijk aan je trainingsintensiteit opdrijft. Ideaal is 30 minuten inspanning,  3 tot  5 maal per week.   

Volhouden is de boodschap

Het gunstige effect van lichaamsbeweging is ondertussen algemeen erkend. Belangrijk is dat je je goed voelt tijdens het sporten. Het moet een leuke en ontspannende activiteit zijn waar je naar uitkijkt. Voor vetverbranding doe je best een activiteit met matige intensiteit en liefst gedurende minstens 30 minuten. Als je in groep sport hou je het langer vol omdat je elkaar motiveert op momenten dat je misschien minder zin hebt om te trainen.


Diabetes patiënten die insuline spuiten of die bepaalde geneesmiddelen nemen overleggen best eerst met hun arts aangezien de kans op hypoglycemieën reëel is indien de medicatie niet wordt bijgesteld voor een inspanning. Dit wil niet zeggen dat je als diabetespatiënt bang moet zijn om te sporten, integendeel. Wel moet je op voorhand enkele voorzorgen nemen.

In beweging blijven is de boodschap! Je kunt je laten begeleiden door een kinesist of bewegingscoach ter ondersteuning. Patiënten met hartproblemen worden eerst gescreened alvorens ze mogen sporten.


Lichaamsbeweging heeft verschillende voordelen: het is goed voor de algmene gezondheid, je verliest gewicht, je voelt je algemeen beter en fitter, je mobiliteit neemt toe waardoor ook je levenskwaliteit toeneemt, kortom je voelt je beter door te sporten.


Consistentie is van enorm groot belang. Het is veel beter om dagelijks een kleine inspanning te doen dan eens in de maand de sportschoenen aan te trekken. Je moet elke dag opnieuw de motivatie vinden om er weer tegen aan te gaan. Hier kun je eventueel hulp vinden in groepsprogramma's of sportvrienden of -vriendinnen.