Bariatrische heelkunde

Bariatrische heelkundeBariatrische heelkunde


Bariatrische heelkunde is een verzamelnaam voor chirurgische  ingrepen met het oog op vermagering. Er zijn grosso modo 3 verschillende technieken mogelijk. In orde van stijgende efficiëntie zijn dit: het maagbandje, de gastric sleeve (of  ook sleeve gastrectomie genoemd) en de gastric bypass.


Bariatrische heelkunde is geen mirakeloplossing, er zijn ook risico's aan verbonden. In elk geval dient de patiënt zijn of haar levensstijl aan te passen. Dit komt neer op een gezonde voeding + voldoende lichaamsbeweging.


Bariatrische heelkunde is enkel voor patiënten die aan een aantal voorwaarden voldoen.

Terugbetalingscriteria

Maagbandje

Terugbetaling bariatrische heelkunde:


Je hebt recht op terugbetaling van bariatrische heelkunde in volgende gevallen:

- Ofwel een BMI groter dan 40 kg/m²

- Ofwel een BMI groter dan 35 kg/m² + minstens één van volgende aandoeningen:

- diabetes mellitus

- therapie resistente hypertensie

- slaapapneu syndroom

Sleeve gastrectomie

Het maagbandje is een ring die rond het bovenste deel van de maag wordt geplaatst. De spanning kan worden aangepast door vloeistof in te spuiten in een onderhuids depot.


Er wordt geen deel van de maag weggenomen, de maag blijft dus ter plaatse.


Voor snoepers is deze methode geen goede optie.


Wegens de teleurstellende resultaten wordt deze techniek steeds minder uitgevoerd.

Mini gastric bypass

Gastric bypass

De sleeve gastrectomie is in feite een operatie waarbij een gedeelte van de maag wordt weggenomen zodat de maaginhoud kleiner wordt.


Men kan hierdoor minder grote porties eten. Toch is het opletten geblazen want als je veel zoetigheden eet,  zal deze ingreep minder efficiënt zijn.


De sleeve gastrectomie is ingrijpender dan het maagbandje, maar geeft ook betere resultaten.

De mini gastric bypass, ook wel omega loop bypass genoemd, is een mini versie van de klassieke gastric bypass die tegenwoordig aan populariteit wint aangezien deze ingreep technisch eenvoudiger is, de operatie minder lang duurt en goed resultaat levert. Tevens zijn er minder complicaties dan bij de klassieke bypass.


Het is eigenlijk een combinatie van de sleeve gastrectomie en de klassieke bypass.

De gastric bypass is een ingreep waarbij het voedsel vanuit de slokdarm bijna rechtstreeks in de dunne darm overgaat. De maag wordt dus grotendeels omzeild.


De maag zelf wordt niet weggenomen maar blijft ter plaatse en is via de twaalfvingerige darm aangesloten op de rest van het darmsysteem. Dit is belangrijk omdat de maag bepaalde verteringssappen aanmaakt.


De gastric bypass is de meest ingrijpende operatie uit de reeks, maar geeft ook de beste resultaten op vlak van gewichtsverlies.